Natteravnene er mere end slik og gummi ...

Natteravnene er mere end slik og gummi ...

10-06-2014

Natteravnene skaber tryghed i nattelivet
- Anders Bonde

Fredag og lørdag aften er Københavns gader fyldt med unge, der er ude for at feste. Men de er ikke de eneste, der befinder sig i nattelivet. For hver weekend er Natteravnene at finde blandt de unge i gadebilledet. Et tiltag for at skabe tryghed.

Lørdag aften kl. 22.00 står Kim Madsen, John Bendixen og Lene Sørensen ved Rådhuset i København. Tre Natteravne, der er klar til aftenens vandring med lommerne fulde af kondomer, bolsjer og balloner. De glæder sig til en aften blandt de unge i København. En aften med et klart formål om at gøre byens gæster trygge.

Gode relationer
Der går ikke mere end ti minutter, før de tre ravne møder den første gruppe. ”Har I nogen bolsjer?”, spørger en ung fyr med kasket smilende. Lene returnerer smilet sammen med et bolsje. Det smitter tilsyneladende af på vennerne, der nu også vil have lidt til den søde tand. Det er som at se små børn i en slikbutik.

Til sidst takker gruppen af med et venligt ”Godaften” og fortsætter med højt humør. Dette er et godt eksempel på den positive relation, der findes mellem Natteravnene og festglade unge. Skolelæren Jette Pedersen er med sine fem år i bagagen en rutineret Natteravn og var med til at starte afdelingen op i Frederiksberg.
Hun håber, at Natteravnenes synlighed skaber tryghed blandt de unge og forklarer: ”Det er vigtigt, at der er nogen rollemodeller. Der er alt for mange, der sejler. Og det vil vi gerne ændre.”.


Arkivfoto: Natteravnene i København City

Mere end slik og gummi
Men Natteravnene gør mere end blot at uddele slik og kondomer. ”Når vi er der, så hjælper vi. De unge ved, de kan gå hen til os, hvis de bliver dårlige.”, forklarer Jette. Hun har selv oplevet mange unge, der er kommet hen for at vende personlige problemer i løbet af sådan en vandring.
De tre Natteravne har nu gået en time og allerede mødt mange positive unge. Midt på Strøget stopper John pludselig op for at samle en flaske op fra jorden. ”Kunne du forestille dig én falde over den”, siger han bekymret, imens han stiller flasken ind til siden, så den ikke kommer i vejen for nogen senere.

Opmærksomhed på dem alene
Op ad en mørk butiksrude sidder en ung fyr alene med lukkede øjne. Hovedet hænger. ”Er du ok?”, spørger John med det samme. Den unge kigger stille op, og de to blikke møder hinanden. De tre ravne hjælper ham op, og den unge fyr virker taknemlig. Han havde det heldigvis fint.
”Der hvor vores opmærksomhed virkelig er rettet hen, det hvis der sidder én et eller andet sted, som ikke lige har en hjælper.”,
fortæller Jette, der selv har oplevet lignende situationer. ”De fleste unge går jo i grupper og passer på hinanden. Det synes jeg er så dejligt.”, afslutter hun smilende.

En vandring slutter
Tilbage til Københavns Rådhus står de tre Natteravne og skal til at afslutte nattens vandring. Det har været en god aften, og lommerne er knapt så fyldte som for fire timer siden. John, Kim og Lene har været i kontakt med mange unge i løbet af turen, og deres ansigter afslører en tilfredshed. En tilfredshed over at have opnået aftenens formål om at skabe tryghed i Københavns natteliv.

Artiklen er skrevet af:
- Anders Bonde, studerende med fra RUC.


Arkivfoto: Natteravnene i København City